Przepis na Racuszki z kaszą manną

Składniki potrzebne do przepisu: Racuszki z kaszą manną

  • kasza manna 15 dag
  • mleko 2,5 szkl
  • jajka 4 szt
  • cukier 3 łyżki
  • masło lub margaryna 2 łyżki
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia 20 dag
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • cukier puder do posypania
  • cukier waniliowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Racuszki z kaszą manną ?

    Kaszę mannę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić.

    Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę.

    Do ostudzonej kaszy dodawać kolejno:

    – utarte żółtka,

    – roztopione lekko masło,

    – sól,

    – proszek do pieczenia.

    Całość dobrze wyrobić na gładką masę, na końcu dodać pianę ubitą z białek.

    Po lekkim zamieszaniu z ubitą pianą kłaść ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelni.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Racuszki podawać niezwłocznie po usmażeniu posypane cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z konfiturami lub ubitą z cukrem śmietaną.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556