Składniki potrzebne do przepisu: Słodkie uszka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Słodkie uszka ?
Masło pokroić na małe kawałki- kosteczki. Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do wgłębienia zrobionego w środku mąki włożyć twaróg pokrojony w mniejsze kawałki oraz masło. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×60 cm, złożyć na cztery warstwy. Złożone ciasto owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia natłuścić blachę do pieczenia ciasta, nagrzać piekarnik do temp 220st. Na stolnicy posypanej cukrem rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 22x50cm. Rozwałkowywane ciasto często odkręcać aby cukier został równomiernie rozprowadzony. Węższe boki ciasta zawinąć z każdej strony do środka i potem razem złożyć. Z takiego rulonu-ciasta odkrajać plasterki szerokości 1 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec ok 10 minut. Następnie odwrócić szpatułką, aby z obydwu stron cukier się skarmelizował.