Przepis na Drożdzowe bułeczki z szpinakiem

Składniki potrzebne do przepisu: Drożdzowe bułeczki z szpinakiem

  • drożdże świeże 25 g
  • mleko 1 i 1/4 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • >mąka pełne ziarno 1,5 szklanki
  • >mąka lubella perfekcja 2 szklanki
  • margaryna rozpuszczona 1/3 kostki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • szpinak mrożony 1/2 opakowania
  • ser żółty 15 dkg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Drożdzowe bułeczki z szpinakiem ?

    Z drożdży i letniego mleka robimy rozczyn – zostawiamy na chwile by zaczął bąbelkować. Do miski miksera wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, gałkę i czosnek. Wlewamy ostudzoną margarynę i rozczyn. Wyrabiamy na gładkie i odchodzące od ścianek miksera ciasto. Zostawiamy do podwojenia objętości – na około godzinę.

    Szpinak przesmażamy na patelni tak by odparował nadmiar wody. Dodajemy starty żółty ser i doprawiamy solą i pieprzem.

    Odrywamy porcje ciasta drożdżowego i nakładamy łyżkę farszu, sklejamy dokładnie i układamy łączeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

    Wkładamy do nagrzanego do 220″c piekarnika na 15-20 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553