Przepis na Chili con ewelosa

Składniki potrzebne do przepisu: Chili con ewelosa

  • >mięso mielone 1 kg
  • cebula 3 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • >mielona kolendra 2 łyżki
  • >mielone ziele angielskie 2 łyżki
  • >kardamon 4 sztuki całe ziarna
  • >puree pomidorowe 2 szklanki
  • kakao 1 łyżeczka
  • oliwa czosnkowa 2 łyżki
  • papryka czerwona 1 sztuka – można też dodać
  • >kukurydza Bonduelle 1/2 puszki – można dodać
  • fasola czerwona 1/2 puszki – można dodać
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
    Czas przygotowania: 100 min.

     

    jak przyrządzić Chili con ewelosa ?

    Do garnka wlewamy 2 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej, wsypujemy pokrojone: cebulę i czosnek. Musimy przesmażyć tak by cebula była miękka.

    Dosypujemy kolendrę, ziele i kardamon.Mieszamy.Teraz wrzucamy mięso i rozdzielamy je widelcem aby sie porobiły kulki.

    Wlewamy puree i wodę, mieszamy. Wsypujemy kakao. Gdy się zagotuję to zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 1,5 godziny.

    Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy tez dla zaostrzenia smaku dodać paprykę ostrą.

    Gdy dodajemy też paprykę to robimy to w tym samym momencie co cebulę i czosnek najpierw ją kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolkę na końcu – już po ugotowaniu.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553