Przepis na Ziemniaki Rapaniana

Składniki potrzebne do przepisu: Ziemniaki Rapaniana

  • cebula czerwona 1 mała
  • zioła 1/2 opakowania
  • sól 1 łyżeczka płaska
  • >pieprz mielony 3 szczypty
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa do smażenia 1/2 szklanki
  • >twarożek chudy 15 dag
  • ziemniaki 1,5 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Ziemniaki Rapaniana ?

    Ziemniak krótko ugotować (ok. 12 minut). Ostudzić. Pokroić na kawałki (ósemki). Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Posiekany drobniutko czosnek lekko podsmażyć i wyjąć z oliwy. (można przez sitko). Na tej samej oliwie smażymy na średnim ogniu partiami pokrojone ziemniaki na jasny złoty kolor. W czasie smażenia lekko oprószamy przyprawą do ziemniaków. Usmażone porcje przekładamy do większego naczynia np. żaroodpornego. Po usmażeniu ziemniaków na pozostałej na patelni oliwie smażymy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę. Po usmażeniu dodajemy do ziemniaków. Ok. pół kostki chudego twarogu rozkruszamy na głębszym talerzu, posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy delikatnie. Ziemniaki przed podaniem na stół posypujemy twarogiem, lekko mieszamy i podgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do uzyskania odpowiedniej temperatury. ( Nie dusimy i nie smażymy). Możemy podać na przykład z berlinkami w sosie curry. Bardzo dobre. Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553