Przepis na Bułki kokosowe

Składniki potrzebne do przepisu: Bułki kokosowe

  • mleko kokosowe 115 ml – ja dałam mleko instant 5 łyżek do zwykłego mleka
  • >mleko zwykłe 115 ml
  • >ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka 45 dkg
  • wiórki kokosowe 25 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło miękkie 40 g – ja je rozpuściłam
  • cukier 50 g
  • drożdże świeże 10 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Bułki kokosowe ?

    Drożdże rozpuszczamy w letnim zwykłym mleku z odrobiną cukru. Czekamy aż zaczną bąbelkować.

    Łączymy mleko kokosowe z ekstraktem waniliowym oraz roztrzepanym jajkiem.

    W misce od robota mieszamy mąkę, wiórki kokosowe,

    cukier i sól. Łączymy mokre z suchymi składnikami oraz dodajemy masło i wyrabiamy. Ja robiłam to w robocie kitchen aid ale możecie to zrobić ręcznie. Niestety trzeba je dość długo wyrabiać. Ciasto ma być elastyczne i gładkie.

    Wyrobione ciasto przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie objętości – około 1,5 godziny.

    Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 części i z każdej robimy wałeczek który zwijamy w ślimaka – końcówkę chowamy pod spód.

    Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i podwojenie objętości – około 45 minut.

    Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 220’C. Studzimy na kratce.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553