Przepis na Puszyste naleśniki

Składniki potrzebne do przepisu: Puszyste naleśniki

  • mąka pszenna 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • mleko
  • woda
  • sól
  • olej
  • powidła śliwkowe
  • serek homogenizowany
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Puszyste naleśniki ?

    Naleśniki (przygotowane bez użycia miksera):

    Do mąki wbijamy jajko, solimy i dodajemy trochę mleka – zaczynamy mieszać. Aby ciasto naleśnikowe było bez grudek musimy zacząć robienie ciasta od bardzo gęstej masy, do której będzie po trochu dolewać najpierw mleko, potem wodę (w proporcji 1:1). Gdy ciasto ma konsystencję rzadszą niż gęsta śmietana (tak jak jest podawane w niektórych przepisach), dolewamy trochę oleju na patelnie i zaczynamy smażyć naleśniki. Niewielką ilość oleju zamiast na patelnię możemy wlać do ciasta naleśnikowego, tedy nie musimy go za każdym razem wlewać na patelnię – ale naleśniki mają wtedy brzydki ciemny kolor. Gdy będziemy wlewać odrobinę oleju na patelnie, przed smażeniem każdego naleśnika będą rumiane i chrupiące. Ja ciasto naleśnikowe robię bardzo rzadkie, ale za to więcej go wlewam na patelnię, wtedy naleśniki są bardzo kruche, delikatne ale nie rozwalają się.

    Usmażone naleśniki smarujemy bardzo cieniutką warstwą powideł śliwkowych (domowe – na mojej stronie użytkownika). Zwijamy w rulonik i smarujemy dość dużą ilością serka Danio brzoskwiniowego. Kwaskowaty smak powideł i słodki smak serka brzoskwiniowego świetnie się komponują ze sobą i świetnie smakują.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553