Składniki potrzebne do przepisu: Racuszki z kaszą manną
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Racuszki z kaszą manną ?
Kaszę mannę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę.
Do ostudzonej kaszy dodawać kolejno:
– utarte żółtka,
– roztopione lekko masło,
– sól,
– proszek do pieczenia.
Całość dobrze wyrobić na gładką masę, na końcu dodać pianę ubitą z białek.
Po lekkim zamieszaniu z ubitą pianą kłaść ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelni.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Racuszki podawać niezwłocznie po usmażeniu posypane cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z konfiturami lub ubitą z cukrem śmietaną.