Jak przygotować Dorsz w szpinaku?

Przepis: Dorsz w szpinaku

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przygotowaćDorsz w szpinaku ?

Jajka przekroić na pół.

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Pory umyć, drobno pokroić. 2,5 łyżki margaryny rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i pory, dusić przez kilka minut pod przykryciem.

Zdjąć pokrywkę, odparować, przyprawić solą, ponownie przykryć, dusić 20 minut.

Szpinak przebrać, umyć, gotować 2 minuty w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.

Włoszczyznę oczyścić, umyć.

Filety, włoszczyznę, listek laurowy i tymianek zalać w rondlu zimną wodą, posolić.

Doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, zostawić pod przykryciem 5-6 minut.

Pozostałą margarynę rozpuścić w rondlu, dodać sparzony szpinak.

Dusić 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Zdjąć pokrywkę, odparować, wlać 1/3 śmietany, wymieszać.

Pozostałą śmietanę dodać do porów i cebuli.

Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.

Naczynie żaroodporne wysmarować.

Pory z cebulą (nieco więcej niż 1/2 porcji) ułożyć na dnie, przykryć szpinakiem. Na warzywach ułożyć dorsza.

Pozostałe pory ułożyć wzdłuż ścianek, na nich resztę szpinaku.

Udekorować jajkami i anchois.

Zapiekać 10 minut w temperaturze 180° C.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553