Jak przyrządzić Śledź w galarecie na święta?

Składniki

Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania sledzia w galarecie:

  • 4 filety śledziowe
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 galaretki
  • 1 szklanka wytrawnego wina białego
  • 1 szklanka wody
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie śledzi

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj i osusz.
  2. Następnie umieść je w misce, posyp solą i pieprzem, a także dodaj 2 listki laurowe oraz zielo angielskie.
  3. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby śledzie nasiąkły przyprawami.

Krok 2: Gotowanie śledzi

  1. Na dużym garnku umieść śledzie razem z wodą i winem białym.
  2. Dodaj pozostałe listki laurowe oraz pieprz.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Gdy śledzie będą miękkie, wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3: Przygotowanie galarety

  1. W osobnym garnku przygotuj galaretki, korzystając z instrukcji na opakowaniu, jednak zamiast zimnej wody, użyj wywaru po ugotowaniu śledzi.
  2. Gdy galaretka jest gotowa, ostudź ją.

Krok 4: Składanie potrawy

  1. Na dnie naczynia ułóż plastry marchewki i pokrojoną cebulę.
  2. Następnie ułóż śledzie.
  3. Zalej wszystko wystudzoną galaretką
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553