Przepis: Budyń z pieczarek
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćBudyń z pieczarek ?
Przygotować formę budyniową.
Umyte pieczarki pokrajać na ćwiartki, usmażyć razem z cebulą w 1/4 części tłuszczu, przestudzić.
Namoczoną w mleku bułkę odcisnąć i zemleć razem z pieczarkami.
Wybić jajka oddzielając żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z połową pozostałego tłuszczu. Dodać zmielone z bułką pieczarki, sól, pieprz do smaku i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Ubić pianę z białek, wymieszać z masą i od razu włożyć do formy, zamknąć i wstawić do gotowania na 1 godzinę. (Gotujemy oczywiście w kąpieli wodnej czyli naczynie z masą wstawiamy do większego garnka z wodą).
Ugotowany budyń wyjąć, lekko przestudzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, pokroić na porcje, polać pozostałym tłuszczem, posypać zieloną pietruszką i zrumienioną tartą bułką.
Masę na budyń z pieczarek można wyłożyć do okrągłej formy lub tortownicy i upiec. Podawać tak samo jak budyń gotowany.