Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto Naleśnikowe Sprawdzone
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
jak przyrządzić Ciasto Naleśnikowe Sprawdzone ?
1.Mąkę wsypać do garnka, dodać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, wbić jajka, wlać mleko oraz olej.Całość połączyć mikserem na gładką jednolitą masę.
2.Do powstałej masy wlać gazowaną wodę mineralną i zamieszać.Oczywiście śmiało można użyć zwykłej wody, jednak wtedy naleśniki nie będą już takie puszyste.
3.Powstałe ciasto naleśnikowe powinno być gładkie o konsystencji śmietany.
4.Na mocno rozgrzaną patelnię (jeżeli patelnia jest dobra nie trzeba używać oleju)wylać(najlepiej okrągłą chochlą do zupy)cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ruchem kolistym po całej patelni.
5.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
UWAGA!!!
Jeżeli przyrządzamy naleśniki na słodko można do ciasta naleśnikowego dodać trochę cukru waniliowego,cynamonu itp.
Jeśli przyrządzamy naleśniki np z mięsem można dodać odrobinę więcej mąki i użyć zwykłej wody (niegazowanej),będą wtedy „solidniejsze”