Przepis na Dżem z czarnej porzeczki

Składniki potrzebne do przepisu: Dżem z czarnej porzeczki

  • >czarna porzeczka 3 kg
  • cukier 1,5 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.
    Czas smażenia: 60 min.

     

    jak przyrządzić Dżem z czarnej porzeczki ?

    Porzeczki obrać, opłukać, przełożyć do rondla i przesmażać na mniejszym gazie ok 30 min. Dodać cukier i smażyć ok 10 min. Zdjąć z gazu i odstawić by wystygło i odparowało.

    Po paru godzinach (ok 4) ponownie postawić na gaz i smażyć ok 30 min. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z gazu i przestudzić.

    Nakładać do przygotowanych słoików, zakręcić i pasteryzować ok 15 min od zagotowania.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556