Składniki potrzebne do przepisu: Rolada ziemniaczana
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
jak przyrządzić Rolada ziemniaczana ?
Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc z margaryną, dolać mleko i dać koperek i dusić na małym ogniu. Dodać sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków. Wymieszać. Gorącą masą smarować wafle na grubość około 1 cm. Wyłożyć wcześniej przygotowane pieczarki (pieczarki podsmażyć z cebulką i przyprawami i dusić około 20 minut) na masę z ziemniaków na brzegu każdego wafla. Do razu zwinąć jak roladę i zostawić do wystygnięcia. Zimne pokroić w plastry grubości około 1 cm, obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Uwaga:roladę należy zwijać szybko póki masa jest gorąca, w przeciwnym razie się nie zwinie. Powinno wyjść 4 rolady.