Przepis na Placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki potrzebne do przepisu: Placki ziemniaczane z gulaszem

  • ziemniaki 2 kg
  • cebula 1 szt
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • jajko 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • olej
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Placki ziemniaczane z gulaszem ?

    Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki (bez oleju). Dokładnie wymieszać i upiec na patelni, na oleju duże placki (jeden placek na całej patelni).

    Karkówkę pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, paprykę, tymianek i czosnek. Skropić odrobiną oleju. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

    W garnku rozgrzać olej, wrzucić karkówkę, chwilę podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę dusić.

    Następnie dodać wodę (lub bulion) tak, aby cała karkówka się w niej znalazła. Przykryć garnek i dusić, aż karkówka będzie prawie miękka. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i jeszcze chwilę dusimy, aż marchewka i karkówka będą miękkie.

    Wtedy rozrabiamy w zimnej wodzie mąkę, wlewamy do karkówki. Mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z gorącym sosem (hartujemy), dodajemy do gulaszu i jeszcze chwilę gotujemy. Sos musi być dość gęsty.

    Na połowie placka ziemniaczanego układamy gulasz, zwijamy placek na połowę i polewamy sosem z dodatkiem marchewek.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553