Jak przyrządzić Plecionka czeska?

Przepis: Plecionka czeska

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Jak przyrządzić Plecionka czeska?

Z obu gatunków mąki, żółtek, cukru, masła, mleka, drożdży, jednego jaja, szczypty soli oraz l łyżeczki cukru wanilinowego sporządzić ciasto drożdżowe, podobnie jak na wieniec wielkanocny. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dziesięć części i z każdej uformować jednakowej długości wałki. Przygotować blachę do pieczenia, smarując ją dokładnie tłuszczem. Rodzynki opłukać, a migdały sparzyć, obrać i pokroić w wiórki. Z czterech wałków spleść warkocz, posypać go rodzynkami z wierzchu i przykryć warkoczem splecionym z trzech wałków. Ponownie następną warstwę posypać rodzynkami i przykryć kolejnym warkoczem skręconym z dwóch ostatnich wałeczków ciasta. Ciasto układać na blasze od razu po sporządzeniu pierwszego warkocza, dokładając kolejne już na blasze. Uformowaną plecionkę pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu, a gdy jej kształty zaokrąglą się posmarować roztrzepanym jajem i posypać siekanymi migdałami oraz resztą cukru wanilinowego. Przed pieczeniem posypać startą skórką cytrynową i natychmiast wstawić do pieca o niezbyt wysokiej temperaturze. Piec podobnie jak inne ciasta drożdżowe. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553