Przepis na Rosół jak u mamy

Składniki potrzebne do przepisu: Rosół jak u mamy

  • >udka z kurczaka 2 szt
  • >skrzydełka drobiowe 3 szt
  • >skrzydło z indyka 1 szt
  • >wołowe mięso np. łata, szponder, mostek 30 dkg
  • >schab karkowy surowy wieprzowy 30 dkg
  • por 1 szt
  • seler 1/2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • cebula opieczona 1 szt
  • >gałązka lubczyku 1 szt
  • >gałązki selera naciowego 1 szt
  • natka pietruszki 1 gałązka
  • koperek zielony kilka gałązek
  • ziele angielskie 3 szt
  • >pieprz w ziarnach 3 szt
  • >kucharek lub ziarenka smaku
  • >pieprz mielony
  • listek laurowy 1 szt
  • >kapusta biała lub włoska 1 kawałek mały
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Rosół jak u mamy ?

    Mięso namoczyć, umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Gotujemy na małym ogniu, wtedy rosół będzie klarowny.

    Cedzakiem zebrać pianę z rosołu, dodać wszystkie warzywa (kapustę włoską zostawić i dołożyć na 10 min przed wyłączeniem rosołu) i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa na bardzo maluteńkim ogniu, rosół ma tylko mrygać. Podawać z cienkim makaronem lub kluskami własnej roboty, posypany koperkiem lub natką.

    Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553