Składniki potrzebne do przepisu: Zupa szpinakowa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Zupa szpinakowa ?
Umyty szpinak kroimy, nie za drobno.
W garnku podgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek, wrzucamy cebule pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, na koniec wrzucamy szpinak, chwilę dusimy pod przykryciem po czym dolewamy wodę. W zależności jak gęstą lubimy zupę, tyle dajemy wody. Ja dolewam ok. 3 szklanek.
Kiedy zupa zawrzy dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę.
Jeśli ktoś lubi przyprawy doprawiamy wg. uznania solą pieprze, czy czym kto lubi. Ja osobiście nie przyprawiam niczym tylko czosnkiem.
Zupę wyłączamy i zabielamy śmietaną na witaminowo. Najlepsza śmietana to łaciata w kartoniku, ponieważ na pewno się nam nie zważy.
Gorącą zupę podajemy z jajkiem na twardo.