Przepis na Zupa szpinakowa

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa szpinakowa

  • >szpinak – liście 3 garście
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 1 mała
  • śmietana
  • jajka
  • oliwa
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Zupa szpinakowa ?

    Umyty szpinak kroimy, nie za drobno.

    W garnku podgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek, wrzucamy cebule pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, na koniec wrzucamy szpinak, chwilę dusimy pod przykryciem po czym dolewamy wodę. W zależności jak gęstą lubimy zupę, tyle dajemy wody. Ja dolewam ok. 3 szklanek.

    Kiedy zupa zawrzy dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę.

    Jeśli ktoś lubi przyprawy doprawiamy wg. uznania solą pieprze, czy czym kto lubi. Ja osobiście nie przyprawiam niczym tylko czosnkiem.

    Zupę wyłączamy i zabielamy śmietaną na witaminowo. Najlepsza śmietana to łaciata w kartoniku, ponieważ na pewno się nam nie zważy.

    Gorącą zupę podajemy z jajkiem na twardo.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553