Składniki potrzebne do przepisu: Gołąbki bez liści
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Gołąbki bez liści ?
Ryż opłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na wodzie (1,5szkl) z kostką rosołową. Ostudzić.
Kapustę posiekać i posolić, w razie potrzeby zlać wodę, którą puściła kapusta.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać też zimny ryż, jajka, kaszę manną, mięso mielone oraz przyprawy (do smaku). Dokładnie wymieszać, formować kotleciki, które można panierować w bułce tartej, ale niekoniecznie. Smażyć na rozgrzanym oleju, przekładać do brytfanny.
Około litra wody wymieszać z koncentratem pomidorowym, zalać podsmażone kotleciki. Dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.