Przepis na Zupa przecierana z marchwi i soczewicy

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa przecierana z marchwi i soczewicy

  • marchew 4 ok.700g
  • oliwa 2 łyżki
  • cebula 1
  • masło 2-3 łyżki
  • soczewica 200 gram
  • sól wedle uznania
  • pieprz wedle uznania
  • >puree pomidorowe z 3 pomidorów
  • imbir wedle uznania
  • woda 2 l
  • cebula 2
  • seler 1
  • marchew 2
  • czosnek 1
  • bazylia do smaku
  • kolendra do smaku
  • tymianek do smaku
  • >liść laurowy na bulion 2
  • por 1
  • pieprz w kulkach do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Zupa przecierana z marchwi i soczewicy ?

    BULION NA ZUPĘ:

    Wszystkie składniki włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Potem przypraw wedle uznania ziołami i przyprawami (podanymi wyżej) i gotuj przez 20 minut.

    ZUPA:

    Marchewkę opłucz, obierz i pokrój na plastry 2-3 cm. Rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę nie zarumieniając jej. Dodaj masło i imbir. Podgrzewaj 30 sekund. Dodaj marchew i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj soczewicę (nie gotuj jej wcześniej!), dopraw solą i pieprzem i smaż 3 minuty. Dodaj puree z pomidorów, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i przykryte gotuj ok. 15-20 minut aż marchewka i soczewica będą miękkie. Zmiksuj. Jeżeli nie lubisz zbyt gęstej zupy dodaj mleka i jeszcze raz zmiksuj. ; )

    UWAGI:

    Warzywa z bulionu oddziel od bulionu. Nie dodawaj ich do zupy z marchwi i soczewicy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556