Przepis: Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas smażenia: 20 min.
Jak przyrządzić Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym?
Piersi kurczaka przekroić na pół. Każdą połówkę lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem i i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła, zrumienić mięso na średnim ogniu. Wyjąć je i przełożyć na talerz. Cebulę i czosnek obrać, cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Cytryny wyszorować i pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać pozostały olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, włożyć z powrotem usmażone piersi z kurczaka, dodać kurkumę, imbir, sól, pieprz i bulion oraz kawałki cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem