Przepis: Gołąbki w czerwonej kapuście babci
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćGołąbki w czerwonej kapuście babci ?
Z czerwonej kapusty wykrawamy głąb, następnie gotujemy ją 30 minut. Studzimy i zdejmujemy ostrożnie liście tak, aby ich nie porozrywać. Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulkę obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pieczarki i jeszcze przez chwilę lekko poddusić. Wymieszać z kaszą, jajkami oraz mięsem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kilka liści kapusty odłożyć, a w pozostałe zawijać przygotowany farsz. Można każdy gołąbek spiąć wykałaczką, żeby liście się lepiej trzymały. Następnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej gołąbki tak około 10 minut z każdej strony. Na spód wysokiego garnka ułożyć odłożone wcześniej liście kapusty, ułożyć na nich gołąbki i zalać rozpuszczonymi w litrze wody kostkami bulionu. Dusić pod przykryciem około godziny. Gdy bulion odparuje, uzupełnić go sokiem pomidorowym.