Przepis: Bigos jak u babci
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 50min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas gotowania: 90 min.
Czas smażenia: 20 min.
Jak przygotowaćBigos jak u babci ?
Białą kapustę szatkujemy, oczyszczamy i przekładamy do garnka. Zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną siekamy drobno.
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy na oleju.
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, siekamy drobno.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z kiełbasą.
Do wysokiego garnka przekładamy obie kapusty, wlewamy 200 ml wody i dusimy. Dodajemy usmażone mięso oraz kiełbasę z cebulą.
Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy ok. 60 minut.
Po 40 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.