Przepis: Bigos jak u mamy
Ile porcji: 30
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
Czas przygotowania: 4 godz.
Jak przygotowaćBigos jak u mamy ?
Kapustę kiszoną zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
Białą kapustę szatkujemy. Zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy przez 1 godzinę.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Siekamy cebulę.
W trzecim garnku rozgrzewamy oliwę. Przysmażamy wszystkie mięsa z kiełbasą, aż się lekko zarumienią. Dodajemy cebulę. Dusimy około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
Na koniec łączymy ze sobą kapusty oraz zawartość rondla.
Mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i powidła.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.