Przepis: Ziemniaczane krokiety z nadzieniem z jajek
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Ziemniaczane krokiety z nadzieniem z jajek?
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Wodę odlać i jeszcze przez chwilę je odparować. Przecisnąć przez maszynkę i zostawić do wystygnięcia.
Jajka obrać, drobniutko pokroić. Posiekać szczypiorek i wymieszać z jajkami. Dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem.
Do ziemniaków dodać mąkę, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki mielonej papryki, wbić jajko i zagnieść. Posypać mąką stolnicę i rozwałkować masę na grubość 1 cm, wycinać kwadraty. Na każdy z nich nałożyć trochę farszu i zlepiać brzegi. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na głębokiej patelni na oleju na złocisty kolor.