Przepis: Kalafior pod beszamelem
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przygotowaćKalafior pod beszamelem ?
Kalafiora dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym i doprawionym łyżeczką cukru wrzątku przez ok. 5 minut. Cebulę obieramy i tniemy w cienkie piórka. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym łyżką masła układamy różyczki kalafiora posypujemy cebulą i ewentualnie posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Pozostałe 2 łyżki masła roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę, podgrzewamy do jej zeszklenia się i stale mieszając wlewamy mleko. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem beszamelowym zalewamy przygotowane warzywa i zapiekamy 15 minut od chwili zawrzenia w temp. 180°c. Pod koniec posypujemy startym żółtym serem.