Jak przygotować Pyszne Knedle ze śliwkami?

Przepis: Pyszne Knedle ze śliwkami

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.

Jak przygotowaćPyszne Knedle ze śliwkami ?

25 dkg twarogu, dwie łyżki ugotowanych ziemniaków (zmielone), 2 żółtka, mąki ok. 30 dkg. – zależy od wilgotności twarogu, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, szybko zagnieść. Śliwki przekroić do połowy, wyjąć pestki, posypać cukrem waniliowym i cynamonem,odstawić na czas wyrobienia ciasta, do każdej włożyć kostkę cukru. (Jak śliwki są duże, to połówkę + kostkę cukru) Ciasto uformować w gruby wałek lub odkrajać kawałki. Śliwki zawijać w kawałki ciasta, formować kule, wkładać do wrzącej osolonej wody.Ostrożnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna garnka, gotować ok. 10 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Wody powinno być dość dużo, wtedy knedle łatwiej wypłyną. Podawać z masłem stopionym i bułką tartą, posypane cukrem lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem i posypane cynamonem.

Najważniejsza sztuczka – ciasto nie może być wyrabiane zbyt długo bo wchłonie za dużo mąki, nie powinno też długo leżeć jako surowy knedel, bo będzie powoli się rozłazić.

Ugotowane można zamrozić.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556