Przepis: Pasztet wegetariański
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pasztet wegetariański?
W posolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej ugotować na sypko kaszę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebule drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, udusić pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Z kaszy gryczanej wyjąć przyprawy. Natkę posiekać.
Pieczarki z cebulą i kaszę dwukrotnie zemleć, wymieszać z kremówką i natką. Do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, włożyć pasztet.
Piec ok 40 min.
Liście kapusty wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku, osączyć. Wystudzony pasztet owinąć liśćmi.
Podawać z ostrym ketchupem.