Składniki potrzebne do przepisu: Krewetki i małże z żółtym curry
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
jak przyrządzić Krewetki i małże z żółtym curry ?
Krewetki i małże myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy paprykę w paski.
Podgrzewamy w woku trochę oliwy, dodajemy pastę curry, mieszamy i przez chwilę smażymy razem (aż zacznie uwalniać się specyficzny aromat przypraw).
Dodajemy krewetki, małże i paprykę, a następnie szybko i krótko smażymy na dość dużym ogniu.
Wlewamy mleko kokosowe, przykrywamy naczynie i zagotowujemy. Gdy małże się otworzą (po około 3 minutach gotowania), dodajemy trochę sosu rybnego i cukru trzcinowego.
Dodajemy również kilka liści bazylii lub rukoli do smaku i dla dekoracji.
Potrawa musi być pikantna i powinna mieć kremową konsystencję oraz słodko-słony smak.