Przepis: Groszek ptysiowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćGroszek ptysiowy ?
W rondelku zagotować wodę ze smalcem (na małym ogniu), wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, zagotować. Ostudzić, dodać jajo, sól, włożyć do makutry i ucierać. Utarte ciasto wstawić na godzinę do lodówki, aby stężało.
Następnie maleńką łyżeczką uformować z ciasta kulki, ułożyć niezbyt gęsto (kulki rosną) na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko oprószyć mąką, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłocisty kolor.
Można też groszek smażyć w sporym płaskim rondlu na roztopionym smalcu (będzie wtedy bardziej kaloryczny), wrzucając po kilka kulek i uważając, aby się nie pozlepiały. Podawać do zup i kremów.