Jak przygotować Groszek ptysiowy?

Przepis: Groszek ptysiowy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przygotowaćGroszek ptysiowy ?

W rondelku zagotować wodę ze smalcem (na małym ogniu), wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, zagotować. Ostudzić, dodać jajo, sól, włożyć do makutry i ucierać. Utarte ciasto wstawić na godzinę do lodówki, aby stężało.

Następnie maleńką łyżeczką uformować z ciasta kulki, ułożyć niezbyt gęsto (kulki rosną) na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko oprószyć mąką, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłocisty kolor.

Można też groszek smażyć w sporym płaskim rondlu na roztopionym smalcu (będzie wtedy bardziej kaloryczny), wrzucając po kilka kulek i uważając, aby się nie pozlepiały. Podawać do zup i kremów.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556