Przepis: Kaszanka w jabłkowych pucharkach
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćKaszanka w jabłkowych pucharkach ?
Jabłka umyć, osuszyć, ściąć czubki (na 3/4 wysokości), a następnie łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu, zostawiając ścianki grubości 1 cm. Kaszankę pokroić w plastry, usunąć osłonki.
Boczek drobno pokroić, stopić na patelni, dodać kaszankę i krótko smażyć mieszając. Przyprawić majerankiem i pieprzem. W garnku stopić masło, wymieszać z połową majeranku, cukrem i sokiem z cytryny.
Zanurzać w sosie pędzelek i smarować wnętrza powstałych pucharków. Ułożyć je na wysmarowanym resztą sosu dnie brytfanny, napełnić pucharki kaszanką. Piec w temp.200 stopni C przez około 30 minut.
Jeśli jabłka podajemy na przystawkę, można podlać je niepełną szklanką wody i zapiec, dzięki czemu szybko zmiękną.