Przepis: Zapiekanka z cukinią
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka z cukinią?
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i obgotować w osolonej wodzie do smaku ok 10 minut, odcedzić. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać pokroić w piórka.
Parówkę obrać z osłonek, pokroić w plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, obrać. Rozgrzać oliwę w rondelku, włożyć cebulę oraz cukinię. Smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pokrojoną parówkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć razem ok 10 minut.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków, ułożyć pokrojone jajka w plasterki. Następnie wyłożyć cukinię z parówką. Na wierzchu położyć pozostałe ziemniaki.
Posypać tartym serem.
Zapiekać w piekarniku ok 45 minut w temperaturze 220 stopni.