Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak w winie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Kurczak w winie ?
1.Na dużej patelni rozgrzać olej na dość silnym ogniu.
Włożyć kurczaka i zmniejszyć ogień do średniego.
Smażyć, bez przykrycia przez 5-6 minut po każdej stronie, aż mięso zmięknie i nabierze
złocistobrązowego koloru.
Wyjąć z patelni łopatką na deskę do krojenia.
Na każdy kawałek położyć 1 plasterek sera,
3 kapary i 1 filet z anchois.
2.Mięso z powrotem przełożyć na patelnię: posypać pietruszką.
Przykryć i smażyć na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż ser częściowo się stopi.
Wyjąć kurczaka łopatką na ciepły półmisek: trzymać w cieple.
3.Do pozostawionego na patelni tłuszczu wrzucić czosnek: smażyć, przez 30 sekund.
Dolać wina marsala i podgrzewać, mieszając przez 45 sekund.
4.Dodać śmietanę: podgrzewać i mieszać przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Sosem polać kurczaka. Udekorować według uznania.
Smacznego!!!