Przepis: Kołacze uralskie
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Kołacze uralskie?
z ciepłego mleka, drożdży, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru sporządzić rozczyn, postawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki kolejno dodać wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem i solą jaja, wyrobić ciasto, dodać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić.
Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
nadzienie serowe:
masło utrzeć z cukrem, dodać twaróg, żółtka i olejek.
Wszystkie składniki ukręcić na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm.
Wykrawać krążki o średnicy 8 cm, układać na blasze posmarowanej olejem.
Pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Kiedy zacznie zwiększać swoją objętość, w środku każdego krążka zrobić wgłębienie, w które nałożyć nadzienie serowe.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec na kolor złoty w temperaturze 180—200°C przez około 30 minut.