Przepis: Minestrone
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Minestrone?
Fasolę ugotować do miękkości. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić posiekaną pancettę lub bekon, cebulę, marchew, seler, koper, czosnek. Częściowo przykryć i poddusić na bardzo małym ogniu przez 15 – 20 minut; powinny być miękkie, ale nie przyrumienione. Dodać pomidory, cukinię, wino i dusić na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Dodać bulion i odcedzoną fasolę. Makaron wrzucić do foliowego woreczka, usunąć powietrze i szczelnie zawiązać albo zawiązać. Delikatnie rozgnieść makaron wałkiem na drobne kawałki. Otworzyć woreczek i wrzucić makaron do zupy. Wymieszać i gotować, aż makaron będzie miękki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulionu. Doprawić solą i pieprzem.