Przepis: Zupa meksykańska
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 35 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Zupa meksykańska?
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek i podsmażać jeszcze chwilę. Wtedy dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut aż do zbrązowienia. Usmażone mięso przełożyć do większego garnka, zalać gorącym wywarem i gotować około 10 minut.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w grube plasterki. Paprykę dodać do garnka, gotować przez 10 minut. Gdy papryka nieco zmięknie dodać do zupy koncentrat pomidorowy.
Dodać do garnka ogórki, osączoną fasolkę oraz kukurydzę z puszki. Dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu jeszcze 10-15 minut pod przykryciem.