Składniki potrzebne do przepisu: Czeskie knedliczki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
jak przyrządzić Czeskie knedliczki ?
Bułkę (ok.5 kajzerek) i boczek lub wędlinę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem aż do zrumienienia. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mlekiem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy wyrosną połączyć je z mąką, jajkiem, szczyptą soli do smaku i wreszcie ze zrumienioną bułeczką i wędliną. Tą jednolitą masę przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywać palcami po kawałeczku, formować kulki mniejsze od pingpongowych i układać na podsypanej mąką desce lub tacy. Wrzucać na osoloną wodę, wrzącą w wielkim garnku i gotować ok.15 minut.
Można też z masy uformować „wałek”, zawinąć go w lnianą ściereczkę i zabezpieczyć końce ściereczki podwijając je pod spód i tak włożyć do wrzątku i gotować ok.20-25 minut, a po ugotowaniu pokroić w plastry.
Podawać z ostrymi sosami, jak: chrzanowy, musztardowy, pomidorowy albo keczup i z surówkami. Czesi bardzo lubią knedliczki z piwem.