Przepis na Kopytka drożdżowo-kruche

Składniki potrzebne do przepisu: Kopytka drożdżowo-kruche

  • mąka 1 kg
  • margaryna 2 kostki
  • drożdże 10 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 4 sztuki
  • mleko 1/2 szklanki
  • śmietana kwaśna 5 łyżek
  • cukier 10 dag
  • >marmolada jabłkowa lub inna 1 słoik
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Kopytka drożdżowo-kruche ?

    Mleko lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Margaryny mieszamy z mąką, dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiamy geste ciasto, pozostawiamy chwile do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi objętość,rozwałkowujemy je i wykrawamy paski o szerokości 10 cm. Smarujemy marmoladą, zwijamy w rulonik i kroimy jak kopytka.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min. w tem.180 st.