Przepis: Domowa nutella
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćDomowa nutella ?
Orzechy podprażyć 2 minuty na suchej patelni. Następnie zmielić je na krem w mikserze i gotowy przełożyć do miski i dodać do nich masę, masło i czekoladę.
Postawić miskę na garnku z lekko gotującą sie woda i powoli wszystko roztopić, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem.
Jeśli woda w garnku zbyt mocno sie gotuje, można wyłączyć po 5 minutach. Krem będzie robił sie dłużej, ale będzie bardziej gesty.
Gdy juz wszystko ładnie sie połączy, zdjąć miskę z garnka, dodać łyżkę oleju i śmietanę, dokładnie wmieszać w krem i przelać do słoiczka albo miseczki.
Doprawić cynamonem, przyprawą i aromatem rumowycm. Włożyć do lodówku i poczekać aż stężeje.
Pyszne 😉
Uwaga: krem przed zmrożeniem jest bardzo słodki. Nie przejmujcie się tym, jak się oziębi przestaje być mdły.