Przepis: Calzone wg przepisu mamy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przygotowaćCalzone wg przepisu mamy ?
Robimy ciasto wg któregoś z moich przepisów- oba są dobre, proszę sobie któryś wybrać. Ciasto dzielimy po zrobieniu na 4 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła i umieszczamy je na natłuszczonej blaszce.
Farsz:
Na połówce każdego z kół układamy pokrojoną w kostkę kiełbasę wieprzową, pokrojone w kostkę salami i starty ser parmezan oraz plasterki sera mozzarella. Brzegi ciasta zwilżamy ciepłą wodą i zwijamy w kółko- wyjdzie kształt calzone. Brzegi ciasta ściskamy tak, by w trakcie pieczenia farsz nie wypłynął. Pieczemy calzone w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut- ciasto ma mieć złocisty kolor. Ciasto posypujemy startym parmezanem. Możemy podawać calzone z sosem czosnkowym lub porwaną sałatą karbowaną.