Przepis: Galareta z golonki
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni 8godz.
Czas przygotowania: 30 godz.
Czas gotowania: 120 min.
Jak przygotowaćGalareta z golonki ?
Golonki umyć, zalać 1,5 litra wrzącej wody i gotować.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać, umyć, dodać do golonki. Gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku solą. Pod koniec gotowania dodać liście laurowe i obrany czosnek. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wyjąć mięso z rosołu, ostudzić, obrać od kości, drobno pokroić. Rosół przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do wywaru.
W gorącym rosole rozpuścić łyżkę żelatyny.
Wystudzić, dodać pokrojone mięso, posiekaną pietruszkę, doprawić do smaku pieprzem, wymieszać.
Wlać do foremek i wstawić do lodówki do stężenia.