Przepis: Galaretka z brokułami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćGalaretka z brokułami ?
Oczyszczone różyczki brokułu i marchewki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Odłożyć 3-4 różyczki, resztę brokułu i marchewki, zmiksować. Cebulę obrać, posiekać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do warzyw razem z cebulą, zmiksować z bulionem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody, rozpuścić, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę, połączyć z żelatyną i dodać do masy, wymieszać. Do formy wyłożonej folią wyłożyć połowę masy, ułożyć różyczki brokułu.
Przykryć resztą masy, wyrównać powierzchnię, a następnie ostudzić.