Przepis: Karp w galarecie wyjątkowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKarp w galarecie wyjątkowy ?
Włoszczyznę obrać. Cebulę obrać, opiec nad gazem, zalać 5 szklankami wody, dodać pół łyżeczki soli i ziele angielskie, gotować pół godziny. Wywar przecedzić, zagotować jeszcze raz. Filety pokroić w dzwonka, włożyć do wywaru z warzyw, gotować około kwadrans. Rybę osączyć, usunąć ości. Formę wyłożyć folią, ułożyć na niej rybę i pokrojoną marchewkę, udekorować gałązkami kopru. 2 szklanki wywaru z ryby przecedzić, zagotować, wymieszać z żelatyną, doprawić solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny. Galaretkę wystudzić, zalać nią rybę. Formę wstawić do lodówki, a gdy galaretka zastygnie przykryć folią, ponownie wstawić na dwie godziny do lodówki. Gotowe udekorować plasterkami cytryny.