Składniki potrzebne do przepisu: Łosoś pieczony z warzywami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Łosoś pieczony z warzywami ?
Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solom i pieprzem (można położyć kilka plasterków cytryny) i odstawić na 30 min. Warzywa zetrzeć na grubo na tarce, zasmażyć delikatnie na patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nie kładziemy łososia, na wierzch dodajemy po pół łyżeczki masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 25 min. Szparagi umyć i pogotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Następnie szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, pokropić oliwą z oliwek i cytryną, doprawić solom, włożyć do piekarnika (190 stopni, 10min). Mieszamy roztrzepane jajko ze śmietaną, przyprawiamy solom i pieprzem i dodajemy do szparagów, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy kolejne 10 minut. Ugotować ryż paraboliczny ( opcjonalnie),