Składniki potrzebne do przepisu: Karp w sosie z dodatkiem miodu
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Karp w sosie z dodatkiem miodu ?
Sprawioną rybę umyć, odciąć płetwy, wykroić oczy i skrzela.
Umyte warzywa obrać opłukać, zalać wodą w naczyniu do gotowania ryby, posolić, dodać szczyptę cukru, pieprzu i liść laurowy.
Po 10 minutach gotowania włożyć rybę i gotować około 1 godziny.
Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąc z wkładką z wywaru, ułożyć na półmisku.
Zalać gorącym sosem przygotowanym następująco:
rozpuścić w rondelku masło z miodem, dodać utarty na tarce piernik, lekko podrumienić, rozprowadzić wywarem z ryby, gotować ok. 5 min.
Dodać sparzone, obrane i drobno pokrajane migdały, umyte i przebrane rodzynki oraz wcisnąć sok z cytryny.
Przyprawić solą i cukrem do smaku.