Przepis: Chołodziec litewski
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćChołodziec litewski ?
Jajka ugotować na twardo.
Botwinę oczyścić, starannie opłukać, liście i łodygi drobno pokroić.
Buraki umyć i obrać.
Bulwy zalać gorącą wodą, ugotować do miękkości.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście i łodygi buraczane.
Buraczki osączyć, pokroić w cienkie paseczki, włożyć z powrotem do wywaru i ostudzić.
Pietruszkę, koperek i szczypiorek umyć,otrzepać z wody, drobno posiekać.
Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Jajka obrać, podzielić na ćwiartki.
Do wywaru z buraków dodać kwas chlebowy, pokrojone w kosteczkę ogórki, ćwiartki jajek i posiekaną zieleninę.
Śmietanę rozprowadzić z małą ilością zupy, wlać do garnka.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Chłodnik podawać z gotowanymi ziemniakami, posypanymi posiekanym zielonym koperkiem.