Jak przygotować Grochówka chłopska?

Przepis: Grochówka chłopska

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przygotowaćGrochówka chłopska ?

Opłukany groch zagotowujemy w wywarze i odstawiamy na 3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni i wytopionym z kiełbasy i boczku tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1 łyżkę smalcu. Dodajemy do wywaru. Przyprawiamy liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, solą, pieprzem, cząbrem. Gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy majeranek.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556