Przepis: Zupa pieczarkowa z makaronem jak u mamy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Zupa pieczarkowa z makaronem jak u mamy?
Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka. Wlać około 2 litry wody i zagotować. Posolić płaska łyżką soli i ugotować bulion. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na maśle. Bulion przelać przez sito do drugiego garnka i dodać pieczarki. Gotować zupę około 15 minut dodać zahartowaną (dodać kilka łyżek gorącej zupy do śmietany)śmietanę wymieszaną z mąką. Wymieszać, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Nałożyć porcję makaronu na talerz i zalać gorącą zupą.