Przepis: Zupa ziemniaczana z kapustą włoską jak u mamy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Zupa ziemniaczana z kapustą włoską jak u mamy?
Od kapusty oddzielamy liście, płuczemy i drobno kroimy.
Ziemniaki kroimy w centymetrową kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
Pokrojony boczek szklimy na oleju.
Dodajemy cebulę i smażymy, a kiedy cebula zacznie pachnieć, wlewamy 3/4 l wody.
Dodajemy kapustę, ziemniaki oraz przyprawy i zagotowujemy.
Przyprawiamy bulionem mięsnym w proszku, solą, pieprzem i gotujemy 15 min pod przykryciem.
Do zupy dodajemy rozgnieciony ser i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku.