Przepis: Jabłecznik z Budyniem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćJabłecznik z Budyniem ?
1.Do mąki dodać cukier i proszek do pieczenia,masło posiekać nożem,wbić jajka i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części i wstawić na godzinę do lodówki.
2.Jabłka obrać i pokroić w plastry.
3.Budynie zagotować z cukrem na mleku (jeżeli są bez dodatku cukru dosłodzić wedle uznania),dodać rodzynki.
4.Obie części ciasta rozwałkować.
Pierwszą wyłożyć na spód naoliwionej formy,ułożyć na niej jabłka,posypać cynamonem i zalać gorącym budyniem.Drugą przykryć ciasto(lub zetrzeć).
5.Piec w temp 180stopni ok 1h.
Miłego łasuchowania!!!